Motionera med gåstavar

Funderar du på om stavgång är en motionsform som passar dig? Att träna stavgång innebär att man går raska promenader, det med stavar. Om du behöver köpa stavar, kolla då in Fitnessfranks lista och jämför olika stavar mot varandra. Stavgång är bra för dig som vill förbättra din kondition samtidigt som du stärker både muskler och skelett. Det är en träningsform som passar de allra flesta.

Börja med stavgång

Att gå med stavar kräver en viss teknik. Det gäller ju att verkligen använda dina stavar och inte bara släpa dem med dig. Börja därför att gå i en rask ask takt. Släpa stavarna efter dig. Håll händerna lite öppna. Sträck på dig men försök att gå med så avslappnade axlar som möjlig. Låt armarna hänga intill kroppen och håll blicken riktad rakt fram.

Sätt sedan i en stav i marken med skaftet vinklat framåt. Tryck ifrån med staven så att du får en skjuts framåt. Fortsätt så att höger och vänster stav växelvis skjuter ifrån mot underlaget. Armarna ska pendla i takten du går i. Höger ben och vänster arm ska fram samtidigt.

Använd din muskelstyrka och ta i när du sätter staven i marken. Armen ska vara böjd i armbågsleden. Böjningen ska vara ungefär 90 grader. Sträck ut armen ordentligt i det bakre läget.

Du kan anpassa denna träning så att den funkar för dig och dina förmåga. Det går bra att börja med kortaree turer och sedan förlänga dem. 

2 Jan 2022