Vinschar – hur du väljer rätt

Om du planerar att åka terrängkörning regelbundet är att montera en vinsch något som du definitivt bör överväga. Att välja rätt kan vara en svår uppgift eftersom det finns så många alternativ att välja mellan. Det finns ett antal faktorer som du bör tänka på för att välja rätt vinsch.

Den första och främsta faktorn att tänka på är vinschkapaciteten. När det kommer till en vinsch är högre vinschkapacitet alltid bättre! Ju tyngre fordon, desto kraftfullare vinsch behöver du. Din vinsch ska kunna dra minst 1,5 gånger vikten av ditt fordon.

Du kan beräkna den genom att ta fordonets bruttovikt och multiplicera den med 1,5. 

Vinschtyper

Den största skillnaden mellan en hydraulisk och en elektrisk vinsch är kraftkällan. Hydrauliska vinschar drivs av fordonets servostyrningspump. Elektriska vinschar är kopplade till fordonets batteri och elsystem. En bra modell är en lyftvinsch från warrior

Den elektriska vinschen är den vanligaste och mest använda vinschtypen. De är ganska hållbara och ofta billigare än den hydrauliska vinschen - men om du använder dem under en längre tid kan de överhettas. Så om du måste använda vinschen hela dagen kan du möta problem med ditt fordons elektriska system. Välj i det här fallet en hydraulisk, annars är elektriska vinschar ett bättre alternativ.

Om du planerar att använda en vinsch ofta, är de hydrauliska vinscharna det bästa valet. De har inga problem med överhettning, men de har också några nackdelar. Den här typen av vinsch finns inte överallt – endast ett fåtal tillverkare tillverkar hydrauliska vinschar. När du använder denna vinsch måste motorn vara igång eftersom den drivs med servostyrningspumpen.

25 Nov 2022