Funderar du på att köpa bil?

Är det så att du går och funderar på att köpa en bil? Du har ju då två alternativ. Det är att gå till en bilhandlare och köpa en splitter ny bil av senaste årsmodell eller så väljer du att köpa begagnat. Mycket handlar ju om hur mycket pengar du har att lägga. Du kanske har sparat undan en hel del, eller tar ett billån? Om du har mycket pengar över, satsa på att ge lite till välgörenhet med. Klicka här för att läsa om ett företag som satsar på att just välgörenhet. Det finns så klart fördelar och nackdelar med nya bil alternativt begagnad bil. Det allra vanligaste är att det är en begagnad bil som köps.

Råd när du ska köpa begagnad bil

Om du köper av en privatperson, då är det bra att garantera dig om att personen verkligen äger bilen. Det kan du göra via Transportstyrelsens hemsida. Du kan även kolla fordonets historik på Carfax samt söka på nätet efter bilens chassinummer och kontrollera chassinumret på NICBs hemsida för att försäkra dig om att inte bilen är anmäld som stulen.

Sedan är det bra att kolla bilen, hur den är. Uppfyller den de behov du har? Är det lagom stort lastutrymme? Kolla även däcken och dess mönsterdjup.

Du bör testköra bilen. Passa då på att kolla en del saker. Stäng av stereon, då hör du om det är ovanliga ljud från motorn, växellådan, fjädringen eller liknande. Kontrollera reglage och att kupéfläkt/AC/ACC fungerar samt kontrollera växellådan.

Kontrollera sedan protokollet från den senaste besiktningen och se efter så att eventuella anmärkningar åtgärdats. Se även till att du får alla nycklar som är till bilen. 

Kontrollera att fordonet servats enligt tillverkarens rekommendationer och att serviceboken är fullstämplad.

Se sedan till att köpet går till på rätt sätt om du vill köpa bilen.

7 Jan 2020