Håll koll på lufttrycket i dina däck

Som bilägare gäller det att hålla koll på sin bil och ständigt se till att ta hand om den på ett bra sätt. En sak som är viktigt, är däcken på bilen. Dels ska du ha på rätt sorts däck för säsongen, men sedan ska dessa vara i bra skick samt att det är viktigt att se över lufttrycket på dem, gärna lite då och då. Har du själv koll på vad det ska vara för lufttryck i din bil? Ofta kan du läsa dig till det i din bils instruktionsbok. Men varför är det viktigt att ha rätt tryck då?  Jo, det beror dels på att däckens prestanda förbättras samt att det är säkrare att framföra ditt fordon. Minst en gång i månaden bör du kontrollera ditt lufttryck med en tryckluftskompressor och fylla på vid behov. Det går att göra på en verkstad, eller via bensinmackar som ibland har skåp med luftkompressor.

Vad sker om det är fel lufttryck?

Har du fel lufttryck i dina däck så kan det leda till minskat grepp samt en ökad bromssträcka. Dessutom kan däcken och fälgarna bli skadade samt att det blir en högre bränsleförbrukning.

Det finns ofta ett rekommenderat lufttryck för din bils däck och det skiljer sig oftast åt för fram och bakdäck.För att kontrollera lufttrycket på din bils däck så behöver du en lufttrycksmätare. Du kan även som sagt använda den utrustning för luftpåfyllning som du hittar på däckverkstäder och bensinmackar. Eller så köper du dig en egen tryckluftskompressor, så får du en som är i rätt storlek för just din bil!

 

7 Feb 2018