Ska du ta körkort?

Är det så att du ska ta körkort? Man får börja övningsköra från en ålder om 16, men måste vara 18 eller över för att köra upp och skriva teorin. Det är inte fel att börja så tidigt som möjligt, om det går. Men det är fullt möjligt att ta körkort även som äldre. Det finns ett par saker att tänka på inför att börja övningsköra. Först måste man ha ett så kallat körkortstillstånd. Det ska man ansöka om hos Transportstyrelsen. I samband med ansökan så ska även ett syntest göras och skickas till dem. När du fått ditt tillstånd, så kan du börja med din övningskörning.

Privat, bilskola eller intensivkurs?

Du kan gå lite olika vägar för att ta körkortet. Det vanligaste är att skriva in sig på en bilskola eller trafikskola. Det för att få körlektioner och teorilektioner. En del kombinerar detta med att övningsköra privat med en handledare, andra vill bara köra privat. Kör man privat så måste både handledare och elev gå en kurs före. Ett tredje alternativ är att åka iväg på en intensivkurs, som då ofta är på 2 veckor.

Oavsett hur du väljer att lära dig köra och hur du lär dig teori, så ska du även genomgå riskettan och risktvåan, då det är obligatoriskt. Kör du privat får du boka halkbana på egen hand, annars gör din trafiklärare det. 

Uppkörning och teoriprov

När du är tillräckligt säker på din körning samt känner att du kan det teoretiska och har genomgått de två riskutbildningarna, då kan du göra din uppkörning och ditt teoriprov. 

18 Feb 2021