Skillnad på hel och halvförsäkring för bil

Vi har ju redan varit inne på detta med att det är viktigt att ha minst en trafikförsäkring. Men om man vill ha lite mer skydd för bilen så att säga, så ska man välja att ha en hel eller halvförsäkring för bilen. Men vad är då skillnaden mellan dessa båda? Det tänkte vi reda ut i detta inlägg. 

Hel, halv eller bara trafik?

Det är en del saker att ta ställning till när du ska bestämma dig för vilken typ av försäkring du ska ha för din bil. En bilförsäkring är uppdelad i tre standardvarianter: trafikförsäkring, halv- och helförsäkring.

Vi har ju skrivit om trafikförsäkring innan. Denna ersätter alla skador som din bil orsakat på personer och andras egendom. Dock är det så att den ersätter inte några skador alls på din bil! Dock är det lag att du måste minst ha denna försäkring. 

En halvförsäkring brukar innehålla trafik-, stöld-, brand-, glas-, maskin-, räddnings- och rättsskyddsförsäkring.

En helförsäkring består av trafik-, halv- och vagnskadeförsäkring. Vagnskadeförsäkringen betalar skador på din egen bil efter en trafikolycka, någon yttre olyckshändelse eller skadegörelse.

För mer ingående vad som kan ingå, så är det bäst att läsa på respektive försäkringsbolags sida. Det är inte fel att jämföra olika försäkringsbolag då de kan skilja sig åt. Det kanske är så att du redan har andra försäkringar i ett bolag, då kan du ha fördel av att teckna din bilförsäkring hos dem. 

1 Oct 2018