Snart är det dags att sätta på sommardäcken

Lagen säger att du måste ha vinterdäck mellan den 1 december och 31 mars, om det råder vinterväglag. Dubbdäck är dock tillåtna mellan 1 oktober och 15 april om det är så att väder och väglag kräver det. Nu har vi hamnat i början av februari och däckskiftet ligger inte allt får långt bort i tiden. Du kan redan nu se över de sommardäck du har stående hemma. Behöver de fyllas på med luft? Hur ser mönsterdjupet ut? Funkar de en säsong till, eller är det dags att köpa nya?

Hur byter man däck?

Du kan utföra däckbyte på egen hand eller lämna in för däckbyte Uppsala hos en däckförsäljare eller hos en verkstad. Att byta däck i Uppsala är enkelt, oavsett om du gör det på egen hand eller lämnar bort uppdraget. Ska du byta dina däck själv, så kan du läsa i denna artikel, som visar dig steg för steg.

Förvara dina vinterdäck rätt

När du monterat på dina sommardäck, så bör du lägga undan vinterdäcken för förvaring fram tills det är säsong för dem igen. Du bör se till att göra rent dem först, både däck och fälgar. Det är viktigt att förvara dina däck inomhus där det är svalt, torrt och rent samt inte för nära någon form av värmekälla, som element eller rör eller liknande.

Du kan förvara dina däck på ett däckhotell, eller hemma. Du kan då stapla dem om de ligger på fälg. De kan även hängas upp på krok. Däck utan fälg ska förvaras stående och roteras var fjärde vecka för att de inte ska bli deformerade.

Tänk på att skriva ner vinterdäckens positioner innan du monterar av dem från bilen så att du kan rotera dem på bilen inför nästa gång.

8 Feb 2018